woensdag 23 oktober 2013

Een tatoeage is nooit ‘gewoon maar een plaatje’.

Infinity tatoeage:

Een mijlpaal, een overwinning, een dierbare, een manier van denken of geloofsovertuiging. Het zijn stuk voor stuk redenen voor mensen om een tatoeage te laten zetten. Voor de getatoeëerde is het van enorme betekenis, maar voor buitenstaanders is het soms onduidelijk. Wat betekent toch dat figuurtje op zijn schouder, dat kronkeltje op haar hand? Een tatoeage is nooit ‘gewoon maar een plaatje’, daar kom je in deze rubriek achter. Veel geziene tatoeages krijgen een betekenis en zijn zo ook op het tweede gezicht erg inspirerend.

Oneindigheid is overal. Het heelal is oneindig, je liefde voor iets of iemand is oneindig en gelovigen hopen op een oneindig leven na de dood. Het aantal tatoeages dat in deze rubriek past is zelfs oneindig. Daarom draait deze post om het teken van oneindigheid, het infinity symbol.

Het infinity symbol is makkelijk te herkennen aan zijn vorm, namelijk die van een liggende acht. Een wetenschappelijkere naam is het lemniscaat, van het latijn lemniscus, wat lint betekent. De man die deze vorm heeft geïntroduceerd is John Wallis, een wiskundige uit de 17de eeuw. Hij liet zich, zo wordt gezegd, inspireren door het Romeinse cijfer 1000, dat er zo uitzag: CIƆ. Het cijfer CIƆ werd door de Romeinen, en later door Wallis, gebruikt om grote hoeveelheden een vorm te geven.
De ‘gewone mens’ pikte dit op en gebruikte het om het oneindige leven en constante vernieuwing mee aan te duiden. Nu vormde niet langer het Romeinse cijfer de basis voor het figuur, maar de mythe van de Ouroboros. De Ouroboros kwam voor als slang, hagedis of draak en at zijn eigen staart. Door constante vernietiging en opnieuw aangroeien, stond het beest symbool voor oneindig leven. De vorm die de Ouroboros aannam terwijl hij zijn staart at, werd daarmee de basis voor het infinity symbol. 

Een tweede betekenis van het symbool is die van harmonie. Het teken toont een zeker evenwicht tussen twee afzonderlijke figuren, de twee ‘cirkels’ waaruit het figuur bestaat. Tijdens vroegere bruiloften in Engeland had het teken een belangrijke rol. Het teken stond voor man en vrouw, waarbij niet één van hen boven de ander stond, maar waarin ze naast elkaar, gelijk waren. Voor het altaar pakten de man en de vrouw elkaars handen, rechterhand aan rechterhand, linkerhand aan linkerhand. Van bovenaf gekeken vormden zij zo het teken van oneindigheid.

De betekenis van het symbool is wereldwijd hetzelfde. Zo gebruiken de Métis, een bevolkingsgroep in Canada die bestaat uit indianen en afstammelingen uit Europa, het in hun vlag. Voor hun betekent het symbool het samenkomen en voor eeuwig voortleven van hun gemixte volk. Zelfs in hun traditionele dans, bewegen de Métis in de vorm van het lemniscaat.

Al bijna vier eeuwen lang is het infinity symbol deel van culturen van over de hele wereld, niet zomaar een plaatje dus. Een fijne tatoeage om mee te hebben: klein van formaat en met een duidelijke betekenis, die iedereen persoonlijk kan invullen.
Super blij mee!

2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie! ;-)